lauantai 1. marraskuuta 2014

Sauna ja kylppäri, ennen ja nyt

Alun alkaen tämän talon alakertaan rakennettiin silloin 50-luvulla perinteinen, melko suurikoinen sauna jossa sekä saunottiin että peseydyttiin samassa tilassa.
Joskus 80-luvulla noin kuusi neliöisestä saunasta erotettiin suihkupuoli...

...ja löylypuoli.

Koska saunatilat olivat ahtaat ja aikansa eläneet, oli selvää että ne uusittaisi kokonaan.
Kaikki irtoava purettiin pois, myös viereisestä pukuhuoneesta, pannuhuoneesta ja halkovarastosta.
Lopulta ammattilaisten toimesta lattiakin kaivettiin auki ja sinne asennettiin kapillaarikatko, eristeet ja erinäinen määrä putkia (mm.vesikiertoinen lattialämmitys sillä meillä on kaukolämpö, tosin kylppäriin ja saunaan tuli myös ns. mukavuussähkölämmitys) ja johtoja ennen uuden lattian valamista.

Suunnitteluvaiheessa pyörittelimme saunaosaston pohjapiirrosta ja mietimme, mitä alakertaan halusimme. Sauna ja kylppäri ja kodinhoitohuone olivat ne tärkeimmät.Alakerrassa on myös pari varastoa ja autotalli mutta niiden remppa jätettiin suosiolla tulevaisuuteen.
Minä aloin hahmotella huonejärjestystä ja Ake alkoi suunnitella remppamiesten kanssa alakerran eristystä.

Halusimme tehdä rempan varman päälle ja välttää puurakenteita siellä missä ne voisivat altistua kosteudelle. (Alakerta on osaksi maan alla.) Lähinnä koolauksissa siis. Lopulta sauna ja kylppäri eristettiin wedi-levyillä pistekiinnityksellä, jolloin levyn ja seinän väliin jää tuuletusrako. Saunaan lisättiin vielä saunasatua lisäeristeeksi. (Vuotta aiemmin teetimme salaojitukset ja samalla talon ulkopuoli eristettiin maan pinnan alapuolelta.)

 Sauna päätettiin palauttaa alkuperäiseen kokoonsa jotta meidän molempien kiuastoive saataisi toteutettua, eikä kantavia seiniä tarvitsisi siirrellä. Aken halusi sähkökiukaan ja minä halusin säilyttää puukiukaan. Saunan väristä olimme samaa mieltä mutta lauteiden malli on Aken valitsema.
Tämmöinen siitä sitten tuli:

Sähkökiuasta pääsimme kokeilemaan mutta puukiukaan asentaminen on vielä kesken; koska se on asennettu kulmittain, pitää savutorvi hitsata mittojen mukaan sopivaksi.
Hormiseinä on sisutuskiveä ja katossa on kiuasvalot. Kun heittää löylyä, höyry kulkee kauniisti valojuovaa pitkin ylöspäin. Oikeasti sauna on tunnelmallisen hämärä. Tumpelo kuvaaja vaan on saanut aikaan tylsän kuvan...

Sauna(ja kylppärin) vieressä oli ennen puku ( ja kodinhoito-)huone.
Pukuhuoneesta tehtiin kylppäri.
Pukuhuoneen nurkassa olleessa komerossa oli talon vesimittari. Onneksi sen sai siirrettyä (tulevan) teknisen tilan puolelle sen lattiaoperaation aikana.
Nurkkaan jäi vielä veden pääkatkaisin, jonka piilottaminen aiheutti päänvaivaa. Sinne kun pitää olla hätätapauksessa pääsy.

Lopulta remppamies koteloi hässäkän ja minä liimailin keittiörempasta jääneistä tason palasista siihen kannen. Kansi liimattiin koteloon kevyesti silikonilla, joten sen saa irti mattopuukolla. Kai.


Pullojen ja purkkien säilytys mietitytti myös. Ake antoi minulle vapaat kädet suunnitella.
En halunnut lasisia hyllyjä enkä perinteisiä korejakaan.
Olisin halunnut kiinteän, laatoilla päällystetyn hyllykön puuhyllyineen mutta tuon kotelon vuoksi siitä olisi tullut aika massiivinen.
Jämäpuusta rakentelin sitten tuollaiset sisutustikkaat jotka petsasin ja käsittelin Top Oililla. Samalla tuotteella, jolla keittiön ja vessojen puutasot on käsitelty. Saapas nähdä miten kestävät kosteutta saunatiloissa.
Kylppärin seiniin halusin yksinkertaiset valkoiset laatat. Onneksi Akekin oli samaa mieltä.
Pari vuotta sitten Barcelonassa ihastelin Gaudin upeita laatta-ja mosaiikkitöitä. Oppaan mukaan Gaudi alkoi käyttää rikkimenneitä laattoja jotta niitä ei tarvitsisi heittää pois. Kierrätystä siis. Kun tajusin Casa Milassa  että samanvärisiäkin laattoja käyttämällä saa upeaa pintaa, tiesin heti että kylppäriin tulee tehosteksi "Gaudia" ja Akekin hyväksyi idean.
Osa palasista on samaa kiiltävää laattaa kuin seinissäkin ja osa samaa laattaa mattana .

Kylppärin penkin tein jo viime talvena puutöissä. Jämäpuusta tietysti.
 Naulakon idean sain kun löysin vanhoja vinkuroita koukkuja. Ne oli pakko spreijata mustiksi sillä kirkkaan sinisen maalin poistaminen tuntui turhan työläältä.
Kylläpä tuntui ihanalta kylpeä uudessa saunassa.
Vaikka sähkökiuas oli Aken toive,on pakko tunnustaa että  siitä sai mahtavat, pehmeänkosteat löylyt. 
Onhan siinä kiukaassa kiviäkin, 120 kiloa!


2 kommenttia:

  1. On siinä ollut "pikku puuha", mutta näyttää todella hyvältä!! Upea tuo suunnittelemasi mosaiikki ja tikkaat ovat erikivat! Toivottavasti kestävät kosteutta ja eihän se iso homma ole niitä joskus uusiakin... Nää ennen ja jälkeen postaukset on kivoja! Rauhaisaa pyhää sinne remppareiskoille :)

    VastaaPoista
  2. Ihana muutos! Kyllä nyt passaa saunoa! Nuo tikkaat ovat kivat. Minä olen nääs vuosia pähkäillyt puteleiden säilytyksen kanssa ja lattiallahan ne lojuvat nyt!
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista