torstai 26. syyskuuta 2013

Laiska töitään luettelee...


Kaikki alkoi jo viime syksynä tästä. Pihalle tilattiin kaivinkone myllertämään, siis uusimaan salaojat ja siinä samalla eristettiin pohjakerros ulkoapäin. Ja kun kone nyt oli pihalla niin eikö olekin viisasta samalla kertaa tehdä pohjat eli eristää tulevat kulkuväylät ja piha, jonne suunniteltiin laitettavaksi kiveys. Sitten joskus.
Ja kun pihalla nyt tosiaankin oli se kaivinkone niin tuskin se enää budjettia kaataisi jos samalla pyydettäisi miehiä tekemään pohja autopaikalle. Sille, johon sitten myöhemmin rakennettaisi autokatos. Ja olihan samalla ajateltava pihavalaistusta.
Homma karkasi siis jossain määrin käsistä jo tuolloin...
Talven aikana ympäripuhuin Aken innostumaan talon julkisivun maalaamisesta. Se kun oli vielä alkuperäinen se maali. Kun kerran ei telineiden ja roiskeiden kanssa tarvitsisi varoa vielä olematonta pihaa.
Talon maalauksen hoiti ammattiporukka, jotka samalla uusivat räystäidenaluslaudoituksen ja parvekkeen ja etuterassin katotkin. Omaksi hommaksi jäi kivijalan maalaus.
                                                 ...ja parvekkeen lattian maalaaminen.

Seuraava urakka oli terassin tekeminen. Pohjan sille oli kaivinkone kaivanut jo silloin syksyllä. Onneksi terassi tehtiin jo alkukesästä sillä loppukesästä sitä jo laajennettiin kun se käytössä havaittiin liian pieneksi...

Olin ylipuhunut Aken autokatosurakkaankin jo talvella. mutta sepäs homma olikin sitten helpommin suunniteltu kuin tehty. Syksyllä pohjustettu ja salaojitettu autopaikka (jonka sopivuudesta autoKATOSpaikaksi oli jo syksyllä kysytty rakennusvalvonnasta) ei ollutkaan lopulta sopiva. Me kun asumme säilykealueella! Kaupunki on päättänyt pyrkiä säilyttämään tämän meidän asuinalueemme mahdollisimman alkuperäisen oloisena. Eikä 50-luvun talon pihoilla ollut autokatoksia ja talousrakennuksetkin sijoittuivat pihan perille. Lopulta löytyi kompromissi ja saimme luvan rakentaa katoksen mutta kolme sijaintikatselemusta piti tehdä rakentamisen aikan, jotta paikka VARMASTI oli oikea...
...muutama metri valmiista pohjasta taaksepäin ja hieman kulmittain. Kaivinkone takaisin pihalle ja piha auki. Enkä kyllä enää sano ääneen, paljonko se homma tuli maksamaan!
Jo maalausurakan aikaan pihaan ilmestyi kymmenkunta lavallista pihakiviä ja muurikiviä. Jokunen pussillinen hiekkaa, mollukkakiviä ja kuorikatetta. Alkoi koko kesän kestänyt kiviurakka (joka laajeni joka kerta kun kävimme HB:n pihamyymälässä ja näimme jotakin uutta ja kiinnostavaa kun tarkoitus oli ostaa vain ne muutama puuttuva juttu!) 80m2 pihakiveystä ja kolme rajattua istutusaluetta. Ja sitten ne "näistä tulisi vielä...ja oho, nyt tarvitaan vielä muutama tämmöinen...Muutama kymmenen metriä reunakiviä ja parit rappuset; pääovelle ja terassilta nurmikolle.Mollukkakiviäkin meille tuli monta kuormaa. Talon vierelle ja terassin ympärille. Istutettuna kivituhkaan ja ilman kivituhkaa.
Jätelaudoista (melkein) valmistui vielä jätekatoskin. Sen pohjakiveys on tehty myös jämistä, jotka jäivät rappusista.

Kun tyhjät lavat oli saatu kuljetettua kaatikselle (ja siinä samalla jokunen muukin jätekuorma) oli aika tilata multaa. Ja levittää se sekä nurmikon siemenet.
Koko kesä tässä hommassa meni. Tänään oli autokatoksen loppukatselemus ja aika loppu on näiden pihantekijöiden paukutkin.

     
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti